Κρούει ξανά ο κώδωνας κινδύνου στην Ευρωζώνη. Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2015 βάζει νέα τροχοπέδη στις προσπάθειες της να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ. "Αρνούμαστε τη λιτότητα", λέει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin.
Αυτό συνιστά πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία καλείται αυτό το μήνα να αποφασίσει εάν τα σχέδια φόρων και δαπανών της Γαλλίας συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.
Η θεώρηση του κ. Sapin είναι απλή: με τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ευρωζώνης σε "λήθαργο", δεν είναι η ώρα να διπλασιαστούν οι περικοπές δαπανών που θα καταπίεζαν περαιτέρω την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Το γαλλικό έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 4,4% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και θα μειωθεί στο 4,3% το 2014. Θα πάρει έως το 2017 -δύο χρόνια αργότερα του προβλεπόμενου- για να μειωθεί το έλλειμμά κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η Κομισιόν.
Θα χτυπήσουν "ταβάνι" οι δανειακές ανάγκες το 2015
Οι δανειακές ανάγκες της Γαλλίας θα διαμορφωθούν σε υψηλό ρεκόρ το 2015, καθώς η χώρα χρειάζεται να χρηματοδοτήσει ένα επίμονα υψηλό έλλειμμα και να αποπληρώσει ένα εξίσου υψηλό δημόσιο χρέος.
Συγκεκριμένα, οι δανειακές ανάγκες της Γαλλίας θα αυξηθούν στα 196,6 δισ. ευρώ από τα 182,3 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, ανακοίνωσε υπηρεσία του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών σε ανακοίνωσή της, καθώς παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός για το 2015.
Από τις συνολικές δανειακές απαιτήσεις, τα 75,7 δισ. ευρώ είναι για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος και τα 119,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους που ωριμάζει τον επόμενο χρόνο. Τα υπόλοιπα είναι για αδιευκρίνιστες ανάγκες του υπουργείου.
Μαζί με την έκδοση νέων ομολόγων, η Γαλλία θα πρέπει επίσης να πουλήσει 4 δισ. ευρώ σε assets το 2015 για να αποπληρώσει το ισχύον χρέος, ενώ είχε πουλήσει 1,5 δισ. ευρώ για τον ίδιο λόγο το 2014.
Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία, και διαμορφώνεται
υψηλότερα των 2 τρισ. ευρώ φέτος με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση, στο 98% του ΑΕΠ το 2016.
Όπως επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία, παρά την επανειλημμένη αποτυχία της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, τα γαλλικά ομόλογα είναι δημοφιλή μεταξύ των επενδυτών λόγω του yield premium που προσφέρεται σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.
Μείωση των δαπανών περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2015
Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα έναν προϋπολογισμό του 2015 με στόχο να πετύχει μια εύθραυστη ισορροπία: να ενισχύσει τα δημοσιονομικά της Γαλλίας χωρίς να πλήξει μια οικονομία που εξαρτάται από τις δημόσιες δαπάνες και είναι σε ύφεση.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin προσδιόρισε 21 δισ. ευρώ σε μέτρα για τη μείωση των δαπανών, που επηρεάζουν τομείς από τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας μέχρι τους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό είναι οι μεγαλύτερες που έχει επιχειρήσει ο πρόεδρος Francois Hollande από την ανάληψη της εξουσίας τον Μάιο του 2012. Ωστόσο, δεν προχωρούν πολύ μακριά για να μειώσουν το έλλειμμα στο επίπεδο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην αρχή του έτους. Αξιωματούχοι του Παρισιού υποστηρίζουν ότι οι βαθύτερες περικοπές θα έπλητταν πολύ την οικονομική ανάπτυξη, που με τη σειρά του θα υπονόμευε τον προϋπολογισμό.
«Έχουμε δεσμευτεί να είμαστε σοβαροί για τον προϋπολογισμό, αλλά αρνούμαστε την λιτότητα», δήλωσε ο Sapin σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα θα υποχωρήσει ελαφρώς μόνο στο 4,3% της οικονομικής παραγωγής το επόμενο έτος από το 4,4% φέτος. Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα διαμορφωθεί στο 98% του ΑΕΠ το 2016.
Πηγή:www.capital.gr