Ο δεικτης ροης χρηματος του chaikin (chaikin money flow CMF) προσπαθει να ποσοστικοποιησει την συσσωρευση -διανομη σε σχεση με το συνολικο ογκο μεσα σε μια χρονικη περιοδο.
Ο CMF λαμβανει το αθροισμα ολων των ΑD σε δεδομενο χρονο(περιοδο) διαιρωντας το με το αθροισμα ολων των ογκων που πραγματοποιηθηκαν στο χρονο αυτο(περιοδο),οποτε η ταλαντωση του ειναι αναμεσα στο -1 και +1 με επιπεδο ισορροπιας μηδεν.
Τιμες κατω του μηδεν θεωρουνται διανομη και πανω απο μηδεν συσσωρευση.
Ετσι λοιπον μετρα τι ποσοστο του συνολικου ογκου (μιας περιοδου) ειναι η συσσωρευση και τι η διανομη.
Η χρηση του να γινεται ταυτοχρονα με τον chaikin osc. ωστε να εχουμε καθαρη εικονα της ορμης και επιταχυνσης των ογκων κατα την εξελιξη της κινησης τιμων.
H χρηση ειναι αναλογη του chaikin osc.
διαγραμμα ΜΤ4 με CMF
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ
παραδειγμα σε nzdusd τετράωρο γράφημα
το παραπανω διαγραμμα ειναι αποκαλυπτικο για την αξια των ταλαντωτων ογκου.
η χαραξη μονο γραμμων τασεων στο διαγραμμα ειναι μεν μια "απλη" αλλα αφελης τεχνικη προσεγιση αν αυτη δεν συνοδευεται οπως και ο πατερας της τεχνικης αναλυσης dow(link) ειπε απο ογκους!!!
ο δεικτης CMF μετρα το ρυθμο συσωρευσης / διανομης μιας "αξιας" και αποτυπωνει αναλογα με το χρονικο πλαισιο που κανουμε χρηση τον ρυθμο μεταβολης του ογκου.
ειναι ας πουμε ενας μετρητης ορμης των ογκων
χρηση
1)εντοπισμός αποκλίσεων
2)γραμμες τασης και σχηματισμοι που δεν συναδουν με τις αντοιστιχες γραμμες στην "κυρια" πληροφορια κινησης των τιμων μας προετοιμαζουν για πιθανες αντιστροφες ειτε επιβεβαιωσεις της κυριας κινησης των τιμων.
3)επιπεδα στηριξεων αντιστασεων πυθμενες κορυφες σε ταυτοχρονη επιβεβαιωση με αλλους τεχνικους δεικτες.
η συνδιαστικη ειναι μια πολυ καλη μεθοδος στην "τεχνικη αναλυση"
ΟΓΚΟΙ ,ΚΥΡΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ,ΟΡΜΗ, ΙΣΧΥ, ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ(παλινδρομηση-τετραγωνικη κατανομη συχνοτητων τιμων) συνθετουν μαζι με αλλα το ΠΑΖΛ που ονομαζεται "τεχνικη αναλυση τιμων".