Πολλοί traders προτιμούν τις στρατηγικές διάσπασης για διαφόρους λόγους. Οι διασπάσεις μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδη, επιτρέποντας παράλληλα στους επενδυτές να κρατήσουν τα στοπ τους μικρά.

Οι θέσεις μπορούν να ανοιχτούν τοποθετώντας εντολές εισόδου, αντί να περιμένει κανείς να επιβεβαιωθούν τα τεχνικά κριτήρια για να ανοίξει τη θέσει χειροκίνητα. Αυτό δίνει στον επενδυτή την δυνατότητα να ανοίξει τη θέσει στο επίπεδο που ακριβώς θέλει.

Η στρατηγική διάσπασης διαμορφώνεται όταν αναμένουμε να διασπασθεί ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης ή αντίστασης και η τιμή να συνεχίσει την πορεία της προς την ίδια κατεύθυνση σε νέα υψηλά ή νέα χαμηλά.

Στην αγορά του Forex – η οποία λειτουργεί 24ώρες την ημέρα- οι ευκαιρίες εισόδου στην αγορά είναι καλύτερες καθώς η πιθανότητα διαμόρφωσης gap είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα, όπως οι μετοχές και τα options.

Ωστόσο, το να αναγνωρίσει κανείς τις διασπάσεις μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Δεν υπάρχει κάποια ευρέως αποδεκτή μέθοδος για την αναγνώριση μιας διάσπασης.
Μια αρκετά δημοφιλής μέθοδος είναι αυτή του «παραλληλογράμμου», το οποίο διαμορφώνεται όταν οι διακυμάνσεις περιορίζονται ανάμεσα σε μια ζώνη στήριξης και αντίστασης. Ο trader αναμένει τις περιόδους πλάγιας κίνησης, οι οποίες παρουσιάζονται πριν το ζεύγος διαμορφώσει μια σημαντική κίνηση.



Εάν ο επενδυτής δεν είναι σίγουρος για την κατεύθυνση της διάσπασης, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις OCO εντολές (One Cancels Other). Με αυτή τη μέθοδο, μπορεί να ανοιχτεί μια θέση αγορά πάνω από την αντίσταση, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και μια εντολή εισόδου πώλησης εάν η τιμή διασπάσει τη στήριξη.
Όταν ενεργοποιηθεί η μια εντολή, η άλλη ακυρώνεται αυτόματα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τη διαμόρφωση ενός «Παραλληλογράμμου» στο διάγραμμα GBP/CHF, από τα τέλη Μαΐου, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008. Η τιμή κυμαίνεται ανάμεσα στην περιοχή του 2,08 και 2,00 και ο trader μπορεί να καθορίσει το υψηλό και το χαμηλό, αναμένοντας τη διάσπαση προς τα πάνω ή προς τα κάτω.



Την 1η Σεπτεμβρίου 2008, το ψυχολογικό επίπεδο του 2,00 διασπάσθηκε και η ισοτιμία GBP/CHF κινήθηκε έντονα πτωτικά. Μπορείτε να δείτε ότι το κουτί λειτούργησε σαν «διάλειμμα» της τάσης, κατά το οποίο οι traders που είχαν πουλήσει από το επίπεδο του 2,30 και υψηλότερα, μπόρεσαν να κλείσουν τις θέσεις τους και να πάρουν τα κέρδη τους. Η πτωτική τάση του ζεύγους ήταν τόσο έντονη που κάθε φορά που προσεγγιζόταν το επίπεδο του 2,08, οι πωλητές έκανα και πάλι την εμφάνιση τους οδηγώντας την τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα.



Ένας trader που χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή, θα έπρεπε να τοποθετήσει εντολή εισόδου προτού η ισοτιμία διαμορφώσει την έντονη πτώση από το 2,00 στο 1,50.

Πώς λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τη μέθοδο του παραλληλογράμμου σήμερα;

Στο διάγραμμα GBP/AUD, παρατηρήστε τις περιοχές που έχουν επισημανθεί με τα μπλε κουτιά. Στο εβδομαδιαίο γράφημα υπάρχουν 3 περιοχές όπου έχουν διαμορφωθεί παραλληλόγραμμοι σχηματισμοί. Τα δύο παραλληλόγραμμα που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθών (1 και 2) οδήγησαν σε σημαντική κίνηση για το ζεύγος.

Το πρώτο παραλληλόγραμμο, που είχε διαμορφωθεί από τη δεύτερη σχεδόν εβδομάδα του Μαΐου του 2008 ως την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, οδήγησε σε έντονη ανοδική κίνηση.
Το δεύτερο παραλληλόγραμμο που διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2009 μέχρι τις αρχές του 2010, οδήγησε σε έντονη πτωτική κίνηση.



Το τρίτο παραλληλόγραμμο, το οποίο φαίνεται να διαμορφώνεται τώρα, παρουσιάζει μια πιθανή ευκαιρία διάσπασης. Από τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, το ζεύγος κυμαίνεται μεταξύ της περιοχής του 1,6256 και 1,5759.



Σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε τις OCO εντολές. Θέλουμε να ακολουθήσουμε τη διάσπαση, ασχέτως με το ποια θα είναι η κατεύθυνση της.
Θα αγοράσουμε λίγο υψηλότερα από το 1,6256, τοποθετώντας εντολή εισόδου στο 1,6275, και εντολή πώλησης στο 1,5745, εάν διασπασθούν τα χαμηλά.

Όταν διαμορφωθεί η διάσπαση του παραλληλογράμμου, μια από τις δύο εντολές θα ενεργοποιηθεί και η άλλη θα ακυρωθεί.

James Stanley    ΠΗΓΗ DAILY FX.