ΧΡΗΣΗ K.M.O (MOVING AVERAGES) ΩΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
1)οταν η τιμη διασπα ανοδικα την καμπυλη του Κ.Μ.Ο εχουμε σημα αγοραςυπο την προυποθεση οτι η καμπυλη αυτη εχει θετικη κλιση(πολλα site και βιβλια δεν αναφερουν το κρισιμο αυτο σημειο!)
2)οταν η τιμη διασπα καθοδικα την καμπυλη του Κ.Μ.Ο εχουμε σημα αγορας υπο την προυποθεση οτι η καμπυλη αυτη εχει αρνητικη κλιση(πολλα site και βιβλια δεν αναφερουν το κρισιμο αυτο σημειο!)
3)οταν η κλιση του Κ.Μ.Ο ειναι σχεδον οριζοντια δεν κανουμε απολυτως καμια κινηση!Διοτι η οριζοντια αυτη κλιση υποδηλωνει “ζωνη συναλλαγων-πλευρικοτητα” με αποτελεσμα τα συνεχομενα “σκαμπανεβασματα της τιμης πανω-κατω (γυρω) απο την καμπυλη(οριζοντια σχεδον ευθεια πλεον) και την παραγωγη συνεχομενων ζημιογωνων πραξεων.
ΠΡΟΣΟΧΗ στην περιπτωση αυτη θα συμβουλευτουμε τους ταλαντωτες οι οποιοι δινουν υπεραγορασμενα και υπερπωλημενα σηματα συναλλαγων ζωνης.
Οπως ειδαμε εχουν διαφορα οι καμπυλες αναλογως του ειδους Κ.Μ.Ο που θα κανουμε χρηση και ως το ποσο “στενα” παρακολουθουν την τιμη εχουμε για τους αναφερθεντες στην ενοτητα αυτη με σειρα αυξουσα απο τον ποιο “γρηγορο στον ποιο αργο”1)DEMA “ταχυτατος Κ.Μ.Ο” 2)LWMA linear (ο πλεον γρηγορος) 3)ΕΜΑ exponential 4)SIMPLE 5)smothed OI 4-5 ειναι οι ποιο ''αργοι''.
Ετσι ωστε
1)Οσο ποιο “γρηγορος” ειναι ο Κ.Μ.Ο τοσο ποιο “στενα” παρακολουθει την τιμη αλλα υποπιπτει σε περισσοτερα “ψευδη” σηματα οταν ακολουθουμε τις περιπτωσεις διασπασης του.
2)Οσο ποιο αργος ειναι ο Κ.Μ.Ο ναι μεν δεν παραγεο τοσα ψευδη σηματα αλλα απαιτει και ποιο φαρδια stop loss κατα την εκτελεση τους.
απο τα 2 παραπανω ειναι φανερο οτι πρπει να επιλεγουμε αναλογα την ιδοσυγκρασια μας και αναλογως με το ποσο “φαρδυ” stop αντεχουμε(αυτο ειναι αναλογο με το ρισκο που αναλαμβανουμε και με το υπολοιπο του λογαριασμου μας-κεφαλαιο).
ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ-αριθμος περιοδων
Η επιλογη χρονικου πλαισιου ειναι αλλο ενα θεμα που μας απασχολει καθως και η επιλογη “βαθους” παρακολουθησης δηλ. ποιο ευρος θελουμε μικρο?π.χ. 5- 20 περιοδους μεσο π.χ. 30-90 περιοδους μεσοπροθεσμα 100-200 περιοδους κ.ο.κ.
αυτο εξαρταται απο τα διαθεσιμα κεφαλαια το ρισκο που θ αναλαβουμε το φαρδος του stop και την επενδυτικη ιδιοσυγκρασια μας (ειμαστε κερδοσκοποι με μικρα χρονικα πλαισια ή θελουμε μεγαλυτερα πλαισια με ποιο αργα και σταθερα σηματα εισοδου?)
Στις υπολοιπες ενοτητες ανατρεχοντας εχουμε αρκετα αρθρα που θα καλυψουν το θεμα αυτο που λεγεται επιλογη χρονικου πλαισιου.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ Κ.Μ.Ο
1Α)Ενας καλος Κ.Μ.Ο πρπει να παρακολουθει ομαλα την εξελιξη τιμων και να λειτουργει ως γραμμη στηριξης κατα τις ανοδικες φασεις της αγορας και ως αντισταση κατα τις πτωτικες φασεις αυτης.
δεν υπαρχει καθορισμενος αριθμος περιοδων ειδους χρονικου πλαισιου που δινει τη φορμουλα του βελτιστου κινητου ανα πασα στιγμη(αν και εχουν επιχειρηθει εως σημερα συνδεσεις με την μεταβλητοτητα ωστε να παραχθει ενας αποτελεσματικα ρυθμισμενος Κ.Μ.Ο)
Κατα προσεγγιση ειναι αυτος ο οποιος πληροι τα χαρακτηριστικα 1Α
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΕΥΔΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ-ΨΕΥΔΟΔΙΑΣΠΑΣΕΩΝ Κ.Μ.Ο
Τα fake ψευδη σηματα ειναι πολυ συχνο φαινομενο κατα την κλασικη χρηση διαπασης των Κ.Μ.Ο και αντιμετωπιζονται με φιλτρα τα οποια ειναι
1)ΧΡΟΝΙΚΑ αφηνουμε π.χ 2-3 κερια ακομα και κατα την εισοδο και κατα την εξοδο “περιθωρια ανοχης λαθους” ΠΡΟΣΟΧΗ παντα με εκτακτο stop καποιας μεγαλης ζημιας που οριζουμε στην ενδοσυνεδριακη διακυμανση του κεριου!
2)ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ θετουμςε ενα φιλτρο ως ποσοστο επι της τιμης ως “περιθωριο τυπικου λαθους”
3)ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΥΣΕΣ πανω κατω απο τον Κ.Μ.Ο οπως απεικονιζεται στο παρακατω γραφημα EURUSD H4
απο την επιλογη επιπεδα του ενσωματωμενου δεικτη moving average της ΜΤ4 στην επιλογη επιπεδα θετουμε π.χ 500 & -500 τα οποια ειναι σε Brooker 5δεκαδικων 50pips πανω-κατω.